Zuurkool

Steeds meer mensen eten zuurkool, maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is zuurkool?

Zuurkool is gesneden witte kool. Het smaakt zuur, er zit veel vitamine C in. Het is dan ook erg gezond om het te eten. Vroeger werd er veel zuurkool gegeten tijdens bootreizen hiermee zou je namelijk scheurbuik kunnen voorkomen. Het product bevat namelijk ook veel vitamine B en ijzer. De kleur van zuurkool is geel, er komt bij het koken echt een koollucht vrij. Bij het klaarmaken dien je bij de zuurkool de buitenste bladeren te verwijderen, de harde kern, ook wel de pit genoemd wordt uitgeboord. De bladeren die dan over zijn van de zuurkool die kunnen fijn worden gesneden en die worden dan ingesmeerd met een beetje zout. Vaak wordt dat nu al in de fabrieken gedaan en hoef je dat thuis niet meer te doen.
Bereiding van zuurkool

Als je zuurkool wilt bereiden dan wordt het in Nederland vaak als stamppot klaar gemaakt. Er is zuurkool uit het vat maar er is ook zuurkool als voorverpakking uit de fabriek. Veel mensen vinden het echt iets wat je in de winter dient te eten. Voor gebruik kun je de zuurkool onder de kraan schoonspoelen, dat wordt vaak gedaan wanneer mensen een wat minder zure smaak willen hebben bij het eten. In andere landen zoals in Duitsland wordt de zuurkool apart gegeten. Bij het klaarmaken van de zuurkool is het belangrijk dat je per persoon aardappelen neemt, iets meer dan dat er normaal gegeten wordt en deze kook je vervolgens 20 minuten. Deze dienen goed gaar te zijn en dan kun je kiezen voor de wat meer kruimige aardappelen, deze zijn voor stamppot net wat lekkerder en beter geschikt. Je kunt er zout bij doen maar dat hoeft niet, de zuurkool heeft al smaak genoeg van zichzelf. Je kookt dan in een aparte pan de zuurkool gaar in 20 minuten. Daarna giet je de aardappelen af en je stampt deze fijn. Je voegt er de afgegoten zuurkool aan toe en je kunt alles door elkaar roeren.

Smakelijk eten met zuurkool

De zuurkool stamppot wordt vaak gegeten met rookworst. Er kunnen ook spekjes worden gebakken, ook dat vinden veel mensen erg lekker. Het is in ieder geval belangrijk dat alles goed de tijd krijgt om gaar te worden. Sommigen echter eten de zuurkool bijna ongekookt, de aardappelen worden gaar gekookt en de zuurkool wordt er heel kort op het einde van de kooktijd aan toe gevoegd. Smaken verschillen nu eenmaal, dit is weer een bewijs daarvan.

Variaties van zuurkool

Er zijn verschillende variaties mogelijk met zuurkool.

  • Zuurkool met gehakt
  • Zuurkool met worst
  • Zuurkool met ananas
  • Zuurkool met appel

Welke keuze je gaat maken maakt niet uit, maar het is leuk om ze allemaal eens te proberen. Op die manier ontdek je wat je lekker vindt. Je kunt een frisse smaak willen bij het eten en dan is ananas een zeer goede keuze, maar ook een wat zoetere smaak kan wanneer je zoete appels er bij neemt en klaar maakt.