Lekker eten met zuurkool

Zuurkool is groente gemaakt van gefermenteerde kool en zout. Wij Nederlanders kennen het vooral als lekker een oud Hollandse stamppot zuurkool. Maar er zijn nog veel meer lekkere recepten die je kan maken met zuurkool. Je hoeft ze natuurlijk niet uit te proberen, je mag het altijd houden bij stamppot. Maar als je wel wat nieuws wilt uitproberen, heb ik hier een paar lekkere dingen die je kan eten bij de zuurkool.

Zuurkool met kip


Iets wat je niet vaak hoort, zijn zuurkool recepten met kip. Maar er zijn eigenlijk best wel veel zuurkool recepten met kip. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere ovenschotel zuurkool met kip, paprika en ui. Lekker als bijgerecht voor bijvoorbeeld een familiediner of lekker voor bij de soep met wat broodjes. Je kan er ook een soort pastagerecht van maken wat een beetje lijkt op orzo met kip. Maar dan haal je de orzo eruit en vervang je dat met zuurkool. Dan nog wat lekkere prei, paprika en appel, dan kom je tot een heerlijk gerecht. Je kan met stamppot zuurkool ook een leuke twist maken in het thema van kip, denk bijvoorbeeld aan een heerlijke stamppot zuurkool met romige kip stukjes en wat paprika. Of doe er iets heel anders door met bijvoorbeeld mandarijn. Het klinkt gek, maar het is verrassend lekker.

Zoete aardappel


Vaak als je aan zuurkool denkt, dan kom je eigenlijk meteen bij gewone simpele aardappelen. Maar dat kan ook anders. Je kan natuurlijk ook zoete aardappel gebruiken, dan compenseer je de zure smaak met wat meer zoetheid. Je kan namelijk een heerlijke stamppot zuurkool maken met zoete aardappel, spekblokjes, ui, appel, melk en roomboter. Het liefste wel de boter klaren voor een romiger effect. Natuurlijk kan je aan dat recept ook een vegetarische draai geven door de spekjes weg te laten. Daarnaast kan je de zoete aardappel ook naast de zuurkool doen in plaats van erdoorheen, door de zuurkool te stoven en er dan lekker gehakt en paprika aan toe te voegen. Heerlijk!

Appel


Wat ook altijd een lekkere variant is, is stamppot zuurkool met appel. Door bijvoorbeeld een lekkere zoete, frisse handappel door de zuurkool en aardappel te stampen, geef je een lekkere frisse twist aan de standaard stamppot zuurkool. En dan kan je het afmaken door een lekkere rookworst of spekblok erdoorheen te doen, nog wat jus erbij en hij is klaar. Je zou er ook nog ui doorheen kunnen doen voor nog meer smaak.

Ananas


Ja, je moet ervan houden want lang niet iedereen vindt ananas lekker. Maar deze vrucht zorgt wel voor een lekkere verfrissende smaak in je standaard stamppot zuurkool. Je hoeft alleen maar de blokjes ananas door je gestampte stamppot te doen en het is meteen al een heel ander recept. Als je wilt kan je er dan ook nog spekjes of vegetarisch gehakt aan toevoegen.

Hier heb je al een aantal verschillende recepten die je kan proberen om je standaard stamppot zuurkool een twist te geven en de smaak van zuurkool een hele nieuwe dimensie te geven.

Plaats een reactie