Wijn Zuurkool

Er kan altijd gekozen worden voor de wijn zuurkool, zowel in de zomer als in de winter. Deze bevat namelijk veel vitamine C en is dus erg gezond. De zuurkool komt echter vaak in contact met de lucht en dan gaat helaas de vitamine C langzaam verloren. Het is goed om te weten dat de zuurkool eigenlijk ook ongekookt gegeten kan worden, als je deze namelijk (te) lang kookt dan gaan de vitaminen verloren, je kunt deze zuurkool dan ook maar beter zo kort mogelijk koken.
De bereiding van zuurkool

Het klaarmaken van zuurkool kost je ongeveer tien minuten tijd. Je gaat de zuurkool eerst proeven, als deze niet te zuur is dan kun je de zuurkool met een beetje vocht in een pan doen. Als hij wel erg zuur is dan kun je het vocht er uit knijpen en kun je er een beetje water bij doen, in de pan. Vervolgens kun je de zuurkool met een vork los trekken en op matig vuur zetten. Je moet hierbij wel het deksel op de pan houden. Je kunt hem in vijf minuten opwarmen en dan tussendoor een keer omscheppen na twee of drie minuten. Als hij warm is dan giet je het vocht weg wat nog in de pan zit. Bij de wijn zuurkool is het belangrijk dat je het vocht eruit knijpt en doe dit vocht dan met een glas witte wijn in een grote pan. Dan maak je de zuurkool klaar maar dan zonder deksel. Je blijft de wijn zuurkool wel omscheppen en zet deze op een hoog vuur, op deze manier kan de wijn verdampen en heb je heerlijke wijn zuurkool.

Het eten van de wijn zuurkool

Steeds meer mensen willen de zuurkool eens eten, het wordt op een andere manier klaargemaakt maar het geeft een heerlijke smaak, zeker omdat het in de wijn klaar wordt gemaakt. Er kan gekozen worden voor een wat zoetere wijn, die smaak komt dan ook terug in de zuurkool. Er zijn veel soorten witte wijnen waar uit gekozen kan worden en daarom kies je dus ook zelf de smaak die aan de wijn zuurkool wordt gegeven. Een beetje variatie is natuurlijk altijd leuk, als je merkt dat de wijn zuurkool goed in de smaak valt dan kun je eens een keer een andere wijnsoort proberen en kijk dan maar eens of dat “jouw eters” het proeven.

Het opdienen van de zuurkool

Zuurkool kan op verschillende manieren worden opgediend. Je kunt hierin heel creatief zijn en het ligt er ook aan wat je er bij klaar gaat maken, je kunt aardappels koken en gehakt maken, maar ook een speklapje vinden mensen erg lekker bij de wijn zuurkool. Ook kan er een rookworst worden klaargemaakt, zet alles apart op tafel zodat iedereen voor zichzelf kan opscheppen en dan kun je allemaal heerlijk genieten van de wijn zuurkool. Besteed tijd en aandacht aan het gerecht en je kunt hier volop van genieten met zijn allen. Let op: het is belangrijk dat de wijn goed kan verdampen tijdens het koken van de wijn zuurkool.