Zuurkool Koken

Als je zuurkool wilt koken dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er wordt vaak gekozen om zuurkool stamppot te maken. Als je zuurkool voor vier personen klaar wilt maken dan kun je het eens klaarmaken met de volgende ingrediënten: 250 gr zuurkool, het liefste uit het vat, twee uitjes, één teen knoflook, één kg aardappelen, een flinke scheut witte wijn (ongeveer twee dl), twee dl melk, één flinke klont boter, één laurierblad, drie jeneverbessen, twee jeneverbessenen peper en zout om het geheel op smaak te brengen.
Bereiding van zuurkool koken

Er kan nu gekozen worden voor zuurkool koken, maar hierbij is het wel van groot belang dat je de zuurkool niet te lang laat koken, dan gaan namelijk de vitaminen er uit. De zuurkool bevat veel vitamine C, en hoe langer je de zuurkool laat koken, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Zuurkool kan eigenlijk ook ongekookt gegeten worden dus het is verstandig om hem maar kort te koken en dan kun je zelf ervaren hoe heerlijk het is om deze zelf klaar te maken. Je snippert om te beginnen een ui en je bakt de snippers met een beetje boter tot ze glazig zijn. Dan doe je er gehakte knoflook bij en deze bak je mee. Je laat je de zuurkool uitlekken en dan vang je het vocht op en doe je de zuurkool bij de ui. Je blust het geheel af met wijn en je voegt de kruiden toe en dan laat je de zuurkool op een laag vuur met het deksel op de pan even stoven. Dit doe je ongeveer een half uur. In de tussentijd schil je de aardappelen en snijd je deze in gelijke stukken. Vervolgens doe je de aardappelen in een andere pan en je laat ze in 20 minuten gaar koken met het deksel op de pan. Dan warm je in een andere pan de melk op en hierin doe je wat stukjes boter. Dan prik je even met een mes in de aardappelen, als ze zacht zijn dan giet je het water weg. Je haalt het laurierblaadje eruit en je stampt de zuurkool en de aardappels door elkaar. Doe er dan melk en boter doorheen. Dan breng je het geheel op smaak met peper en zout, eventueel kan er ook nootmuskaat gebruikt worden.

Tips bij zuurkool koken

Het is belangrijk dat de zuurkool en de aardappels niet in één pan worden gekookt, omdat de aardappels dan minder snel gaar worden. Let hier dan ook op bij het koken. Daarnaast moet je het niet te lang koken, de vitaminen van de zuurkool gaan er anders uit en dat is natuurlijk zonde van het hele gerecht. Neem wel de tijd voor het koken want de aardappelen moeten goed gaar zijn, de zuurkool kun je naar eigen idee zolang opzetten als je wilt, maar tien minuten is ook voldoende want dan blijven de vitaminen C er nog in zitten.

1 gedachte over “Zuurkool Koken”

  1. Het makkelijkste en lekkerste zuurkoolgerecht blijft de Elzasser zuurkool. En probeer dan eens de variant met uienringen en stukjes (verse) ananas {mag ook uit een blikje).
    Neem een goed zware – liefst gietijzeren – pan waar je ook stoofvlees in maakt.
    Begin met een laag uienringen die je even laat fruiten. Dan zo’n 400 gram zuurkool uit het vat. Vergeet niet af te spoelen want anders wordt het te zuur! Dan bijvoorbeeld een varkensknie of een stuk “eisbein” of ander stuk varken met veel vet. Weer een laag zuurkool met stukjes ananas en wat vet , gerookt spek. Weer zuurkool erover en dan 400 ml pinot blanc erover. Neem een grote koffiefilter en maak daar een kruidenzakje van met laurierbladen, peperkorrels, jeneverbessen, verse tijm en salie. Afbinden en in de zuurkool hangen. Dan op het allerlaagste gaspitje – het mag niet gaan koken!!! – zo’n 4 a 5 uur laten stoven. Iets kruimige aardappels apart koken en een goeie slagersrookworst die je de laatste 45 minuten er bovenop legt en mee laat stoven. Op een voorverwarmde grote schaal opmaken en serveren. Drink er pinot blanc, pinot gris of gewurtzstraminer bij of een andere Elzasser. Je weet niet wat je proeft!!!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie