Zuurkool Ovenschotel

Als je zin hebt om wat lekkers te maken dan kan er gekozen worden voor de zuurkool ovenschotel. Je hebt dan het volgende nodig:

  • drie eetlepels boter of margarine
  • één schaaltje half-om-halfgehakt (ca. 500 g)
  • een pak aardappelpuree voor ovenschotels (2 zakjes van elk 83 g)
  • één zak wijnzuurkool (500 g)
  • 100 g rozijnen (zakje van 250 g)
  • drie eetlepels paneermeel

Je hebt hierbij ook een ovenschaal nodig van ongeveer 1,5 liter en uiteraard een oven. Een beetje zout en peper wanneer je het geheel wat meer op smaak wilt brengen.




Het bereiden van de zuurkool ovenschotel

Als je nu kiest voor de zuurkool ovenschotel, dan kan dit eenvoudig worden klaargemaakt. Je moet de oven eerst goed voorverwarmen op 225 graden, of je kiest de gasovenstand vijf. Je kunt nu in een pan een lepel boter verhitten en dan ga je het gehakt rullen. Je kunt het weer op smaak brengen met een beetje peper en zout. Dan dien je de puree te bereiden. Je zet dan het geheel in de ovenschaal, je laat de zuurkool even uitlekken, die meng je met de rozijnen. In de ovenschaal leg je dan een laagje zuurkool, dan een laagje gehakt en dan weer een laagje aardappelpuree. Dit herhaal je tot het op is en zo heb je een heerlijke zuurkool ovenschotel. Als laatste doe je er een laagje paneermeel overheen en je verdeelt de boter die over is in klontjes. Dan zet je de zuurkool ovenschotel in het midden van de oven en dan wacht je 25 minuten en dan is deze gaar en lichtbruin, dus klaar om gegeten te worden!

Klaarzetten van de zuurkool ovenschotel

Als je op tijd wilt beginnen aan de zuurkool ovenschotel dan is het belangrijk om alle producten klaar te leggen, maar zet ook de oven alvast goed zodat deze goed kan voorverwarmen. Daarnaast kun je ook alvast de pannen klaar zetten en de ingrediënten op het aanrecht klaarzetten in de juiste hoeveelheid en de goede volgorde. Het belangrijkste voor nu is dat je voldoende tijd hebt om alles goed klaar te maken, dan proef je namelijk dat je er echt de tijd voor hebt kunnen nemen!

Opdienen en smakelijk eten!

Als je de zuurkool ovenschotel eenmaal klaar hebt dan kun je deze opdienen. Je kunt een onderzetter op tafel zetten en dan de zuurkool ovenschotel op tafel zetten. Je kunt ook de porties verdelen over de borden en de schaal in de oven terug zetten zodat het warm blijft. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat het geheel goed warm is wanneer je het gaat eten, laat het niet te lang in de oven staan want dan kan het te krokant worden en dan vinden de meeste mensen het niet zo lekker. Experimenteren gaat wel goed met de zuurkool ovenschotel, doe er eens wat anders doorheen en proef de variaties!