Zuurkool Stamppot Maken

Zuurkool kan als een heerlijke stamppot worden bereid. Dit is in ongeveer een half uur klaar. Je hebt hierbij de volgende ingrediënten nodig:

  • een kg aardappelen
  • een pak wijnzuurkool
  • vier speklapjes
  • rookworst nodig
  • 100 gram zoute spekjes

Je kunt ook zout en peper gebruiken wanneer je het wat meer op smaak wilt brengen.
De bereidingswijze van de zuurkool stamppot

De zuurkool stamppot kun je niet zomaar klaarmaken, je moet namelijk eerst aardappels koken en in een andere pan de zuurkool koken. Dan heb je nog een pan nodig waarin je de speklapjes gaar moet bakken. Dan bak je de zoute spekjes en voeg je hier ook de aardappels en zuurkool aan toe. De speklapjes haal je vervolgens uit de pan en deze mix je met de zuurkool, aardappels en losse spekjes. Je kunt het geheel nu op smaak brengen met wat peper en zout, het serveren kan dan gedaan worden met of zonder rookworst en speklapjes, afhankelijk van wie er komt eten en wat iedereen lust! Er kan ook mosterd bij worden opgediend, dat is lekker bij de speklapjes. Je kunt het proberen om de zuurkool stamppot nu zelf klaar te maken, zeker in de winter is het een heerlijke stamppot welke ook eenvoudig voor twee dagen klaargemaakt kan worden. De rest laat je afkoelen en zet je bijv. in een ovenschaal zodat je deze de volgende dag alleen maar op hoeft te warmen. Een heerlijke maaltijd, ook de tweede dag is de stamppot zeer lekker en het kost je helemaal geen tijd, alleen goed verwarmen. Sommigen beweren dat een opgewarmde stamppot (de tweede dag) zelfs lekkerder is!?

De zuurkool stamppot eten

Het is natuurlijk fijn als je de zuurkool stamppot klaar hebt, dan kun je even proeven en als deze goed op smaak is dan kun je deze opdienen. Je zet een aantal borden klaar en dan kun je de zuurkool stamppot opdienen. Je kunt met een ijslepel bolletjes stamppot op ieder bord leggen. De kinderen eten vaak wat minder dan volwassenen dus geef hen bijv. een bolletje minder, je kunt altijd meer opscheppen wanneer ze het lekker vinden. Dan leg je er een stuk rookworst of een speklapje bij. Je kunt ook de zuurkool stamppot opscheppen en de worst en het spek op tafel zetten zodat iedereen dit er zelf bij kan pakken.

Mensen uitnodigen voor de zuurkool stamppot

Als je graag zuurkool stamppot klaar maakt dan is het goed en gezellig om eens wat meer mensen uit te nodigen. Je kunt dan een grote pan zuurkool stamppot klaar maken, gezellig met een groot gezelschap aan tafel. Vaak wordt er dan meer/vaker opgeschept, je blijft langer aan tafel zitten omdat iedereen de tijd neemt om te eten en te praten. De zuurkool stamppot vult goed en wordt zeker in de winter goed gegeten. Na een dag schaatsen of wandelen is het heerlijk om dit gerecht te maken als je thuis komt. Je kunt het ook van te voren al maken zodat je het alleen even op moet warmen, dan kun je na veel inspanning een heerlijke zuurkool stamppot opdienen en smakelijk eten!